17 Kasım 2008

Özgürlük İçin

Hafta sonu bilgisayarımla ilgili hummalı bir çalışmaya giriştim. Bir yıl önce toparladığım masaüstü bilgisayarımda Wİndows XP ve Pardus 2007.3 yüklü idi. Kısa sürede önce windows virüslerden dolayı kendinden geçti. Sonra yapılan yanlış güncellemeler, wine ile kurulan gereksiz programlar nedeni ile Pardus'ta öteki tarafa intikal etmek üzereydi.

Sonuç olarak format atmaya karar verdim, fakat işletim sistemlerinde de güncellemeye ve değişikliğe gidilecekti. Öncelikle uzun bir süredir istediğim üzre Windows XP 64-bit edindim kendime bir adet. Neden 64-bit derseniz, kurguydu, montajdı çok daha rahat. 250 gb sabitdiskimin 20 gb kadar olan bölümünü windowsa ayırdım ve windowsu kurma işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdim.

İkinci olarak karar kıldığım işletim sistemi ise Pardus 2008.1 idi. Sabitdiskin 20 gb kadar bir bölümünü root 170 gb kadar bir bölümünüde home olarak belirledim. Mevcut haldeki cd kalıbını yazdırdıktan sonra Pardus kurulumunu da tamamladım. İlk kurulum sonrasında bilgisayarı yeniden başlattığımda grub kurulumunda sorun olduğu için tekrardan grub yükledim. Artık herşey sorunsuzdu...

Ve sıra geldi üçüncü işletim sistemimiz olan Fedora 9'un kurulumuna. Neden Fedora 9 derseniz, iraf kullanımı açısından çok uygun olduğu için. Ya da Pardus'ta iraf kullanımı biraz uyuz olduğu için de diyebilirim. 20 gb'da Fedora için ayırıp bu kurulumu da tamamladım.

Herşey bu noktaya kadar iyi hoş ancak bu sefer Pardus'un grubu ile Fedora'nın grubu arasında bir uyuşmazlık olduğunu da öğrenmiş oldum. boot ayarlarından girip bu sorunu da çözdüm ve ta daaaaamm.... :D

Kurulumları sırasında çeşitli sorunlarıyla beraber 8 saatimi yiyen 3 yeni işletim sistemimi seviyorum, mutluyum...

Hiç yorum yok:

Ne İzliyorum?

StZiza

En Son Yazılar

randomposts