03 Temmuz 2009

"Piç miyiz yahu biz!"

8 sene önce lisedeki tarih hocamız aynen bu ifadelerle anlattı durumu. Konu'nun benzerine NTV Tarih Temmuz sayısında da rastlayınca yazmak istedim.

Konu: Resmî Nikah.

Bize henüz ilkokulda Atatürk ilke ve inkılaplarını işlerken de bize öğretildiği üzere Atatürk "Resmî Nikah" sistemini getirdi.

Aslında bu iş bize öğretilen ya da medyanın bize yansıttığı gibi değil. İşte aynen tarih hocam Fahri Akça'nın söylediği gibi: "Açın televizyonları, gazeteleri okuyun her yerde 'Atatürk resmî nikah sistemini getirdi' der. Peki piç miyiz biz yahu, Osmanlılarda anamız babamız belli değil miydi, kaydı tutulmuyor muydu? Tabi ki de tutuluyordu."

Evet Osmanlı'da kadılar, kadıların olmadığı köy ve kasabalarda imamlar nikah kıyardı. Fakat kesinlikle ve kesinlikle bu evlilikler için "izinnâme" adı verilen bir belge tutuluyor ve bu belge arşivlerde saklanıyordu. Kimse de öyle "Boş ol!" deyince çat diye boşanmıyordu.

Dolayısı ile aslında Atatürk Nikah usulünü değiştirdi, resmî nikah sistemi getirilmedi zira kıyılan nikah her daim resmî idi.

Hiç yorum yok:

Ne İzliyorum?

StZiza

En Son Yazılar

randomposts