29 Temmuz 2009

Geçersiz Pasaport

5682 sayılı Pasaport Kanunu'nu bilmeyenler olabilir. Yurtdışına çıkmayanlar için normal bir durum. Benim değinmek istediğim nokta ise şu:

"(Harca ilişkin hükümler mülga: 25/2/1952 - 5887/126 - e md.)
Seyahatleri Türkiye için kültürel, ticari veya sosyal bir menfaat temin edecek mahiyette bulunduğu sabit olanlarla Milli Eğitim Bakanlığının müsaadesiyle ilmi tetkiklerde bulunmak veya yabancı memleketlerde yapılacak spor teması ve müsabakalarına iştirak etmek üzere kafile halinde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara verilecek pasaportlar hiçbir harca tabi değildir."

İşte kanunun bu maddesi öğrencilere harçsız pasaport verilmesini sağlamakta.

Fakat ben Pasaport kanunundan değil "Geçersiz Pasaport" kanunundan bahsetmek istiyorum.

2009 yılına kadar pasaport almak veya mevcut pasaportunuzu uzatmak istediğinizde, okuldan aldığınız belge ile direk emniyete gitmek suretiyle pasaportunuzu uzatabiliyordunuz. 2009 yılından itibaren bütçe hesaplarını karıştırmamak için öğrencileri öncelikle defterdarlığa yönlendirmeye başladılar.

Emniyette tüm işleri hallederken bir sorun mevcut değildi çünkü pasaport bölümünde görev yapan kişiler işin ehli olmuş durumda idiler. Gelin görün ki bu iş defterdarlığa aktarıldıktan sonra, işi bilmeyen insanlar işin başına getirildiği için defterdarlık kendi içerisinde uygulamalar getirdi. Fazla uzatmadan yapılanı anlatayım:

Temmuz ayı başında mevcut pasaportumu, 5-17 Ekim 209 tarihlerinde Güney Kore'de bulunacağım için, uzatmak üzere Kayseri Kaleönü Vergi Dairesi'ne gittim. En üst kata çıkıp harç belgemi alıp emniyete gidip pasaportumu uzatacaktım.

Pasaportum henüz o tarihte 19 Şubat 2010'a kadar gerçerli idi. Lakin Türkiye'den vize istemeyen ülkeler "ülkeden çıkış tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli pasaport" istediği için bu süre benim için yeterli değildi. Yani en az 18 Nisan 2010'a kadar geçerli pasaporta sahip olmam gerekiyordu.

Yukarıya çıktığımda görevli kadından duyduğum cümle beni yeteri kadar şaşırttı: "hmm.. 12 günlükmüş, yani 6 ay uzatma veriyoruz." Pasaportu süresi bitiminden itibaren 6 ay uzatmalarında süre yoktu ama görevli kesinlikle ileri bir tarihten itibaren uzatma yapılamayacağını söyleyince problem burada başladı (Normalde bitiminden itibaren uzatma yapılır, bu da apayrı bir sorun). Çünkü o günden itibaren 6 ay uzatmaları pasaportumu 7 Ocak 2010'a kadar uzatmaları demekti. Ne kadar komik değil mi? Ben zaten 19 Şubat'a kadar süresi olduğunu söyleyince de uzatamayacaklarını söylediler.

Eskiden emniyette yapılan işlem şu idi: Memur belgedeki dönüş tarihinize bakar, dönüş tarihinizin üstüne, gidilecek ülkeye göre, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl ekler pasaportunuzu verirdi.

Daha sonra durumu anlatıp madem bugünden itibaren uzatacaklar o halde 6 ay değil 1 yıl uzatmaları gerektiğini söyledim cevap şu oldu: "Hayır, kesinlikle! Biz orada kalış süresine göre verebiliyoruz. Kişi 6 aydan az bir süre kalacaksa 6 ay, 6 ay ile 1 yıl arasında kalacaksa 1 yıl, 1 yıldan uzun ise kalış süresi kadar pasaport verebiliriz."

Bu şu demek: Siz Almanya'da 5 ay süre ile bir projeye gideceksiniz ve harçsız pasasport için başvuru yaptınız ve 1 Ocak 2010'da gideceksiniz. Defterdarlık size 6 aylık pasaport düzenleyebilir. 31 Aralık'ta pasaportunuzu alsanız ve aynı gün vize başvurusu yapsanız bu Almanya'nın size, pasaportunuzun yeteri kadar geçerli olmadığı gerekçesi ile vize vermemesi anlamına gelir.

Fazla uzatmak istemiyorum. Defterdarlıklarda bugünlerde çok sayıda geçersiz öğrenci pasaportu düzenlenmekte ve bu, gidilen vize istemeyen bir ülke ise ilk defa yurtdışına çıkan bir öğrencinin gittiği ülkenin sınır kapısında mağdur olması anlamına gelmektedir.

Son bir yıldır şunu çok iyi tecrübe ettim: Türkiye'de gerçek sorunları kimse görmez. Basit şeyler sorunmuş gibi gösterilir ve meclise yerleştirilmiş bir kaç adet kuklanın orta oyununu izleyen milletimiz çok güzel uyutulur.

Ben pasaportumu allem edip, kallem edip aldım. Ama sorun hâlâ devam etmekte ve biz görmedikçe de devam edecek...

Bir zamanlar bir haber sunucusunun da dediği gibi: "Her nerede uyuyor ve uyutuluyorsanız!"...

Hiç yorum yok:

Ne İzliyorum?

StZiza

En Son Yazılar

randomposts