02 Temmuz 2009

BitmeyENler

Bundan 15 yıl kadar önce idi. İlkokul arkadaşlarımızla ders boşluğunda konuşup tartıştığımız bir konu vardı: Demokrasi Meydanı Gençlik Merkezi.

DMGM günümüzdeki park ve/veya forum benzeri alışveriş merkezlerinden birisi olacak şekilde Kasım 1993 yılında inşaya başlandı. O yıllar bizim için çok heyecan verici idi bu. Çünkü DMGM'de açılacak olan mağazalar ve sinemalar konusunda heyecanlıydık. Mc Donald's açılması, cep sinemaları açılması bizim için muhteşem şeylerdi...

1,5 yıl kadar önce İlkokul arkadaşları olarak bir araya geldik ve konuştuğumuz konu 15 yılın ardından aynı idi: DMGM'nin yapılacağı yere Forum Çamlık yapılacaktı ve oradaki açılan mağazalar konuşulmaktaydı. Denizli'deki olaylı Mc Donald's serüvenlerinden sonra (Denizli Mc Donald's 2001 yılının sonunda küçülme politikası kapsamında mahkeme kararı ile kapatıldı. Mağaza sahibi Mc Donald's'a açtığı karşı davayı kazanınca mağaza tekrar açıldı. Karşılıklı davaların sonunda Mc Donald's'ın kapatılmamasına kesin olarak hüküm getirildi. Ne talih ki, mağaza sahibi 2004 yılı başlarında evinde gaz zehirlenmesi sonucu ölmüş olarak bulundu) yeni bir Mc Donald's'ın açılacak olması büyük sürprizdi.

Asıl konuya dönelim, okurken dikkatinizi aradan geçen 15 yılın çektiini düşünüyorum. Evet, DMGM inşaatı yıllar sürecinde asla tamamlanamadı ve 2007 yılında yıkılarak MallTURK firmasına devredildi ve 2008 yılında Forum Çamlık Alışveriş ve Yaşam Merkezi açıldı.

Biraz uzun bir girişti lakin bahsetmek istediğim Türkiye'nin bitmeyENleri ya da bitemeyENleri...

Bugün Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi'ne uğramamla şok olmam bir oldu. Gevher Nesibe Hastanesi 1. Gıyaseddin Keyhüsrev'in, kardeşi Gevher Nesibe'nin vasiyeti üzerine 1204 yılında yaptırdığı dünyanın ilk uygulamalı tıp akademisidir, günümüzde ise Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılmaktadır yada kullanılamamaktadır. Çünkü müze 2004 yılından beri onarım'da. Peki 800 yıllık bir tarihi abidenin içinde ne denli bir çalışma yapılır ki 5 yıl boyunca devam eder? Kafa kurcalayıcı...

1990 yılında Denizli'de yapımına başlanan ve Uzay Çatı adı verilen mimari yapının ilk defa uygulanacağı kongre merkezi inşaatı 2007 yılında yıkılarak yerine Recep Yazıcıoğlu parkı yapıldı.

Kayseri'de 2005 yılında başlayan tramvay çalışması Seçimler öncesi tamamlanmış gibi gösterilip seçim malzemesi yapılsa da henüz tamamlanmadı. Proje başladığında her şeyin 24 ayda tamamen biteceği söylenmişti.

Pamukkale Ekspresi güzergâhında başlanan yol düzeltme çalışması 1 yılı aşkın süredir tamamlanamadı.

Denizli Merkez'de (merkezden kastım tam göbeği, taksim The Marmara gibi bir yere) 1996 yılında 6 katlı bir bina inşa edilmeye başlandı. Bina'nın kısa sürede kaba inşaatı tamamlandı. Hâlen Kaba inşaat halindeki bina Denizli Çınar meydanında bulunmakta, belediyenin tüm girişimlerine rağmen altındaki dükkan sahipleri tarafından satın alınmış olan bina yıkılamadı. Binanın "İşletilemez" olduğuna dair rapor bulunmakta.

Marmaray...

Hızlı tren projesi (kağıt üstünde 12 yıl önce başlayan ve Erzurum'dan İstanbul'a, Antalya'dan İzmir'e, Denizli'den Eskişehir'e kadar uzunca bir hattı kapsayan proje).

Keçiören Metrosu...

Bu liste uzar gider, hepinizin ekleyeceği bir şeyler, bir proje vardır. Her şeyi düşününce gözün önüne büyük resmi koymak lazım: Türkiye tüm bu bitmeyenlerin arasında neresinde? Atatürk'ün başarılı bir şekilde başladığı, 10 yılda inanılmaz hızlı ilerleyen Türkiye.... İşte henüz bitmeyEN bu olsa gerek.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

A"tatürk'ün başarılı bir şekilde başladığı, 10 yılda inanılmaz hızlı ilerleyen Türkiye.... İşte henüz bitmeyEN bu olsa gerek."

ne güzel özetlemişsin. Ama onu da bitiriyorlar be adam. Ellerinden geleni ardlarına koymuyorlar.

H. Aziz KAYIHAN dedi ki...

geriye biten bir tek şey kalıyor işte.... Atatürk'ün peşinde bıraktığı miras.. İşte o bitiyor...

Unknown dedi ki...

Daha ne günler göreceğiz bakalım. :S

Ne İzliyorum?

StZiza

En Son Yazılar

randomposts