Oratadaki nokta 1I/2017 U1. Çizgi halinde görülenler ise yıldız. Kaynak: Alan Fitzsimmons (ARC, Queen's University Belfast), Isaac Newton Group |
Gün geçmesin astronomi alanında yeni ve heyecan verici bir haber almayalım. Bunlardan en sonuncusu ise, bizi yakın zamanda ziyaret eden yıldızlar arası ziyaretçi! Yukarıdaki resimde ortada görüyor olduğunuz minik nokta, bahsini ettiğim yıldızlararası ziyaretçinin fotoğrafı
Yıldızlar arası ziyaretçi dendiğinde, hepinizin aklında, küçük minik uzaylılar canlandığını kestirebiliyorum ancak heyecan yapmayın. Durum bu değil!
Pan-STARSS teleskobunda gözlem yapmakta olan Rob Weryk, 19 Ekim tarihinde Güneş etrafında çok büyük dış merkezliğe sahip yörüngede dolanan bir cisim keşfetti. İlk etapta kuyruklu yıldız olduğu düşünülen bu cisme C/2017 U1 adı verilmişti. Yapılan ilk incelemeler sonunda cismin yörünge dışmerkezliği (e) 1.19 olarak hesaplandı. e > 1 değerine sahip yörüngeler, hiperbolik olduğu için, bu cismin ilk etapta düşünüldüğü gibi bir kuyruklu yıldız değil, Güneş Sistemi dışından gelen bir asteroid olduğu kanısına varıldı. Bu bağlamda cisim ismi de A/2017 U1* olarak değiştirildi. (Uluslararası Astronomi Birliği, 6 Kasım 2017 tarihinde yaptığı toplantı neticesinde Güneş Sistemi'ne bağlı olmayan asteroidlere I adı ile farklı bir isimlendirme verileceği kararını aldı ve bu cismin adı da yazı yazıldıktan 2 gün sonra 1I/2017 U1 olarak değiştirildi.)
Yapılan hesaplamalar, asteroidin 9 Eylül tarihinde Güneş'e en yakın noktasından saniyede yaklaşık 86 km hızla geçtiğini gösteriyor. A/2017 U1*, keşfedildiğinde hızı 46.6 km/s idi. Cisim hızla 26 km/s hızına kadar yavaşlayacak. Bu hız da aynı zamanda cismin Güneş Sistemi dışı bir cisim olduğunu ortaya koyuyor çünkü Güneş sisteminde keşfedilmiş olan en büyük dış merkezliğe sahip McNaught Kuyrukluyıldızı'nın 200 AB (AB: astronomi birimi; 30 milyar km) mesafede hızı 7.65 km/s iken, aynı mesafede A/2017 U1*'in hızı 26.4 km/s.
A/2017 U1*, Vega yıldızı doğrultusundan geliyor ve yaklaşık 165 metrelik bir çapa sahip. Yörüngenin animasyonu aşağıdaki videoda görülebilir.
*: IAU'nun 6 Kasım 2017 tarihli kararına göre, keşfedilen bu yeni cisim için şu isimler kullanılmaktadır;
- 1I
- 1I/2017 U1
- 1I/ʻOumuamua
- 1I/2017 U1 (ʻOumuamua)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder