16 Kasım 2017

Evde Kim Var?

Bir süre önce bir arkadaşımın dostuna yardım edebilmek amacıyla ikametlerini annesi ile birlikte bize taşımıştık (biliyorum, riskli, sıkıntılı ve çok doğru bir iş vs.). Zamanı ile bu kişiler o an için durum gereği ihtiyaçlarını karşıladılar ve yaz sonunda, ikametlerini evimden aldıracaklardı. Bugün durumu teyit edebilmek ve herhangi bir olumsuz durumun önüne geçebilmek için Nüfus Müdürlüğü'nden hanemde ikamet edenlerin bir listesini almak istedim. Nüfus Müdürlüğü'nde çalışan memur hanım ise bana ikamet verebileceğini ancak evde oturanların listesini veremeyeceğini söyledi, bunun için sebep de evde oturanlar ile akrabalık bağım olmaması. 

Bu durum bana çok ilginç ve garip geliyor: Kendi evimde resmi olarak kimler ikamet ediyor bunu göremiyorum! Durumu çok üstelemedim orada uğraşmamak için, onun yerine hemen telefonumdan YSK'nın "Seçmen Sorgulama" sayfasına erişerek, kimlik bilgilerimi girmek sureti ile kimlerin ikamet ettiğini 30 saniye gibi bir sürede öğrendim. 

Benim açımdan işin ilginç kısmı ise şu: Eğer benim evimde ikamet eden birileri varsa, onlar benimle beraber yaşıyor olmalılar ve bu demektir ki ben o insanlarla her gün yüz yüze bakıyorum. Yani mesela, o insanlara gelen tüm postalar, kargolar, faturalar vs benim adresime geliyor, yani ben bilgi edinmek istedikten sonra, bir, zaten aynı evde ikamet ettiğim, yaşamımı paylaştığım insanlardan istediğim bilgiyi direk alabilirim; iki, hadi diyelim onların arkasından iş çevirmek istiyorum, e bu durumda da her şey elimin altında zaten, yine nüfusa ihtiyacım yok. 

Bu işi daha kötü yapan durum da şu: diyelim ki benim evimde ikameti görünen biri var ve ben bunu bilmiyorum, bu evde yasal olarak kalan, kontratı üzerine olan kişi olarak ben evimde ikameti olan kişinin bilgisini neden ve nasıl alamam!? Evimde, diyelim ki, 10 kişi ikamet ediyor olarak görünüyor, bunlarla ilgili herhangi bir sıkıntıda sorumlu olacak kişi o evde oturan kişi olarak ben olabilecekken, ben evimde (yasal olarak) kimin kaldığını nasıl bilemem!?

Velhasıl, bu küçük bir serzeniş tabii ki, devletin işleyişindeki saçmalıklar ile ilgili ama umarım benim bilmediğim bir yol, yordam vardır bu noktada.


Hiç yorum yok:

Ne İzliyorum?

StZiza

En Son Yazılar

randomposts