Daha önce İtalya Yolcusu başlıklı yazımda aslında anlattım biraz İtalya vizesi ile ilgili bazı detaylar. Şu an dönüp o yazıyı tekrar okuduğumda "Ne kadar masum, ne kadar laylaylom anlatmışım yahu" diye geçirdim içimden.
Kasım ayında, Vatikan Gözlemevi tarafından her iki yılda bir düzenlenen, ve yenisi 2014 Haziran ayında yapılacak olan lisans üstü yaz okuluna başvurdum ve Aralık ayı içerisinde burslu bir şekilde okula kabul edildiğimi öğrendim. Hazırlıkları için, gezinin ilk yazısında okulla ilgili detayları yazacağım. O yüzden tekrar vize bölümüne atlıyorum.
Malum, geçen yazıda da bahsettim; İtalya vizesi ile ilgili saçma bir bölge uygulaması, saçma sapan bir şirket ve şirketin saçma ötesi bir çalışma politikası var. Tüm bunları daha önceden tecrübe etmiş olduğum için, çok darlanmadım. Güzel bir plan ile, vize başvuru tarihini Denizli ziyaretime denk getirecek şekilde ayarladım ve kısmen rahattım. Plan şöyle idi: Uçakla İzmir'e geçeceğim, havaalanında bir kaç saat harcadıktan sonra, Konak'a geçip iData önünde klasik nöbete başlayacaktım. Günün gerisinde ise otobüse atlayıp Denizli'ye...
İlk kısım böylece geçti. Saat 1.40'taki Havaş'a binip, Konak Cumhuriyet Meydanı'na geldim. Oradan da tuttum iData'nın yolunu, derken iData'nın binasına geldiğimde taşınmış olduğunu fark ettim. Fiyasko! Saat gece 2 ve ben iData nerede bilmiyorum. İnternet'te araştırdığımda adres biraz farklı gelmişti ama taşınmayacağını düşündüğüm için yazmamıştım. Neyse ki, telefonum sağ olsun, Google Maps aracılığı ile sadece 100 metre ileri, daha cadde üstü bir yere taşınmış olduğunu öğrendim.
Buraya kadar sıkıntı yok. Sonra biraz erken olduğunu düşündüğüm için (02.30) yürümeye karar verdim. Dolaştım biraz, Kordon'un tadını çıkardım falan derken, 3.30'da geri döndüm ve beklemeye başladım. Hızlı atlayayım, sabahın 8'ine kadar sadece (ben dahil) 3 kişi geldi. Meğersem eskisi kadar yoğunluk olmuyormuş, sebebini anlamasam da... Buraya kadar her şey tamam.
Yüksek Lisans öğrencisiyim ve masrafların karşılandığı bir yaz okuluna gidiyorum. İşin daha önemlisi bu okul Vatikan Devleti tarafından düzenlendiği için, davet mektubu direk olarak "Vatikan City State"den gönderiliyor. Öğrenci belgem olduğu için de, 2011'deki düzenlemeye istinaden vize ücreti ödememem gerekiyor. Fakat ben, iData isimli şirketin bu ücreti inat gibi talep edeceğinden emindim. Öyle de oldu.
Belge olarak çok bir şey sunmama gerek yoktu. İstenilen belgeler davet mektubu, masrafların karşılanacağına dair, desteği sağlayan kişilerin yazdığı bir yazı (ki bu davet mektubu ile aynı doküman), öğrenci belgesi, biyometrik fotoğraf, eski pasaport kimlik ve schengen vizesi sayfalarının fotokopileri ve eski pasaportlar. Unutmadan, bir de Schengen vizesi formu... Ben ekstra olarak, yaz okulundan daha uzun süreli bir vize istediğim için kredi kartı ekstreleri de ekledim, geçen sefer de zaten istemişlerdi sonradan. Başvuru süreci şöyle geçti:
(K: Vize başvurusunu alan iData yetkilisi, A: Ben)
K: Ne için gidiyorsunuz?
A: Yaz okulu var Vatikan'da, onun için.
K: Öğrenci belgesi, tamam, fotoğraf, ıvır zıvır, ıdı bıdı, aile belgeleriniz de gerekiyor yalnız!
A: Okula ailem değil Vatikan Devleti maddi destek sağladığı için ihtiyacım yok.
K: Hayır, öğrenci olduğunuz için aile belgesi ve anne-babanızın maaş belgeleri lazım.
A: 28 yaşındaki adamdan aile belgesi istiyorsunuz yani? Ben oraya, kendim ekstra masraflar yapabileceğim için kredi kartı ekstreleri iliştirdim. Bunlar dışında belgeye ihtiyacınız yok.
K: Hayır, biz bu belgeleri almak zorundayız.
A: Hayır!
K: Uçak biletiniz nerede?
A: Bakın elinizdeki davet mektubunda, masrafların Vatikan Devleti tarafından yapılacağı, konaklamamın sağlanacağı, otelin bilgileri vs. yazıyor. Eğer okursanız göreceksiniz.
K: Okulun biletinizi alması gerekiyor ama.
A: Evet gerekiyor, ama takdir edersiniz ki, vizeye ihtiyacım olduğunu bile bile vizeyi almadan benim uçak biletimi alacak değiller. Vizemi aldığımda zaman alacaklar biletleri. O yüzden size bunu sunmam gerekmiyor.
K: Yani siz gereken belgeleri vermiyorsunuz, bence bu durumda vizeyi de alamazsınız.
A: Benim vermem gereken belgelerin hepsi bu.
K: Peki o zaman, bir dilekçe yazmanızı istiyorum, benim sizden istediğim belgeleri vermeyi reddettiğinize dair.
A: Memnuniyetle!
Bu tartışma üzerine dilekçeyi yazdım. Vize ücreti konusu da, İtalyan konsolosluğu web sitesinden aldığım belgeyi göstermeme rağmen beklediğim gibi geçti ve 183 TL vize + 61 TL iData aracılık ücretini ödedikten sonra ayrıldım. Sinirim tepemde, belgelerini toparladıkları vize işlemlerinin prosedürlerinden bihaber insanların bu işi yapıyor olmasına küfür ede de, Denizli'ye doğru yola çıktım.
Tüm bu süreç (belge teslimi) 20 dakika sürdü...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder